Zupy włoskie



Zupy nie kojarzą się nam z typowo włoskimi potrawami. Zazwyczaj jada się je w krajach o chłodniejszym klimacie. Jednak i w tej części Europy są one dość popularne. Zupy we Włoszech serwuje się jako przystawka lub jedno z dań głównych. Serwuje się je w zależności od okoliczności – na zimno lub na ciepło. Jak wszystkie włoskie potrawy i zupy są bardzo aromatyczne ziołowe i intensywne w smaku.

Zupa z ciecierzycy
Choć dla nas brzmi dość oryginalnie, to najpowszechniejsza zupa we Włoszech. Jada się ją bardzo często jako domowy posiłek. zupa z ciecierzycy


Składniki

  • Czosnek – ok 2-3 ząbków
  • Puszka pomidorów
  • Oliwa z oliwek – ok 4 łyżki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 500 gram ciecierzycy
  • Sól, pieprz
  • Świeża pietruszka
  • Świeży rozmaryn
  • starty parmezan - garść

Wykonanie
Namoczoną dzień wcześniej ciecierzycę gotujemy przez ok. 1,5 godziny na niewielkim płomieniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przetarty przez praskę czosnek, do którego dodajemy stopniowo pomidory przyprawy i część ziół. Wszystko dusimy ze sobą przez około 15 minut – po tym czasie wlewamy bulion i cieciorkę. Tak połączoną całość gotujemy przez 5 minut. Dodajemy parmezan i resztę ziół. Jako dodatek znakomicie sprawdzi się groszek ptysiowy lub makaron. Po dodaniu możemy cieszyć się znakomitym smakiem włoskiej, dość sytej zupy!

Minestrone – włoska zupa jarzynowa
To najbardziej tradycyjna włoska zupa, na temat której powstało wiele modyfikacji. Tradycyjnie jest to zupa na bazie mieszanki warzywnej składającej się z fasoli, marchwi, kapusty, pomidorów i ziemniaków. Podawana jest z makaronem. Co różni ją od naszej klasycznej zupy jarzynowej? Przede wszystkim bogactwo składników i aromat przypraw!Minestrone


Składniki

  • Szklanka białej fasoli
  • Por
  • Seler naciowy
  • niewielki kawałek dyni
  • marchew
  • cebula
  • ćwiartka włoskiej kapusty
  • 2 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • Natka pietruszki, liście laurowe, świeża bazylia
  • Makaron ok. 150 gram
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie
Dzień wcześniej namaczamy fasolę w około 2 litrach wody. Następnego dnia w tej samej wodzie obgotowujemy ja przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, dynię i ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę i cebulę. Całość gotujemy razem przez około 10 minut. Na koniec dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę oraz przyprawy i makaron.