Sałatka Caprese



Jedną z najbardziej klasycznych sałatek włoskich jest sałatka Caprese. Jak niemal każde włoskie danie przyrządza się ją według ścisłego przepisu – trudność wykonania nie jest jednak wysoka. Smaki jakie w sobie łączy są wynikiem doboru odpowiednich, klasycznych produktów. Sałatka Caprese stanowi połączenie prostoty wykonania z najwyższą jakością produktów. Z takiego połączenia rodzą się najsmaczniejsze i najbardziej cenione potrawy.
 

Rodzinnym regionem tej potrawy są południowe Włochy: a ściśle mówiąc Kampania. Tajemnica smaku Caprese tkwi nie tylko w odpowiednio dobranych składnikach, ale również w ich świeżości. Każdy z nich powinien trafić na nasz talerz świeżo zerwany z krzaczka.

Składniki:
 

  • 20 dag sera mozarella
  • 4 pomidory (najlepiej odmiana sałatkowa: Pomodori a Grappolo )
  • pęczek świeżej bazylii
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • Świeżo mielony zielony pieprz
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego


Wykonanie:Sałatka caprese

Osączoną mozarellę kroimy w niezbyt cienkie plastry – podobnie kroimy pomidora. Najlepiej by plastry mozarelli i pomidora były podobnej grubości dla lepszego efektu wizualnego. Tak przygotowane składniki układamy na talerzu. Plastry mozarelli przekładamy pomidorem. Całość przyprószamy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą. Całość ozdabiamy bazylią – najważniejsze jest by jednak nie kroić liści! To zasada odnosząca się do wszelkich włoskich ziół – nie tylko w tej potrawie.

Tak przygotowana sałatka Caprese jest odzwierciedleniem nie tylko włoskiej flagi, ale również stanowi kwintesencję włoskich smaków. Na temat tej potrawy powstało wiele wariacji i uzupełnień – to jednak najklasyczniejsza forma, która stanowi prawdziwą wirtuozerię smaku!