Ryba po włosku



Choć Włochy kojarzą nam się ze stolica makaronów i pizzy, to również kraj, w którym bardzo często i chętnie przyrządza się również ryby i wszelkie frutti di mare, ze względu oczywiście na bliskość morza, które pozwala na zaopatrywanie się w świeże i niezwykle smakowite produkty.

Ryba po włosku

Składniki:

  • Ok. 500 gram świeżych filetów z dorsza
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • Szklanka oliwek – zielonych i czarnych
  • Puszka pomidorów
  • Kapary z puszki – 3 łyżki
  • Szklanka białego, wytrawnego wina
  • Świeży tymianek, bazylia, pietruszka
  • Sól, pieprz, szczypta cukru
  • 3łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na min filety z dorsza. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy cebulkę, tymianek i czosnek. Całość dusimy przez około 5 minut. Po tym czasie wlewamy szklankę wina i pozwalamy odparować alkoholowi, po czym dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy przez około 15 minut aż do momentu gdy sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy pozostałe składniki – bazylię, oliwki i kapary. Tak przygotowanym sosem polewamy filety rybne, wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 30 minut!

Gotową rybę posypujemy pietruszką. Możemy również oprószyć całość startym parmezanem! Smacznego!