Włoskie przystawki



Włoskie przystawki są daniami, które znakomicie pobudzają apetyt – warto podać je więc przed kolacją, by nasi goście nabrali ochoty na dalszą część posiłku! Przekąski jakie Państwu proponujemy są kwintesencja włoskiej kuchni – różnorodne, kolorowe, aromatyczne i bogate w smak. To jednocześnie lekkie i niezobowiązujące posiłki, których funkcja jest właśnie zaproszenie do dalszego stołowania – bo we Włoszech celebrowanie wspólnych posiłków, to codzienne święto, którym powinniśmy się niespiesznie cieszyć i nasycać!



Grissini: włoskie paluszki chlebowe

Najprostszą, ale nie pospolitą, jest przekąska o nazwie Grissini – paluszki chlebowe podawane z rozmaitymi dodatkami. Tradycja wypieku tej wyjątkowej przekąski powstała ponoć w XVII wieku w Turynie. Co wyjątkowego jest w tej przekąsce? Jej siła tkwi w prostocie! Paluszki Grissini są bardzo uniwersalne – mogą być również długo przechowywane bez szkody dla ich jakości. Paluszki grissini



Podstawowy przepis na ciasto jest niezmienny – i choć na całym świecie spotkamy się z jego modyfikacjami, tradycyjne włoskie paluszki chlebowe, smakują naprawdę wyjątkowo. Poniżej zamieszczamy przepis na 20 – 30 paluszków.


Składniki:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • Ok. 15 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki mąki
  • Sezam,
  • tymianek lub inne zioła

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę wraz z solą. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie łączymy drożdże wraz z mąką i oliwą. Możemy dodać ziarna sezamu, tymianek lub inne ulubione zioła – w zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać. Starannie wyrabiamy ciasto – tak długo aż będzie aksamitne i gładkie w dotyku.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (przybliżone wymiary to 20x15cm). Ciasto po rozwałkowaniu smarujemy oliwą i zakrywamy dość szczelnie folią aluminiową. Czekamy do wyrośnięcia – około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto kroimy w paski o szerokości ok 1 cm i długości w zależności od posiadanej przez nasz blaszki. Popularną techniką formowania paluszków jest skręcanie ich lub rolowanie, by nabrały ciekawego kształtu. Na tym etapie również możemy obtoczyć nasze Grissini w sezamie lub ziołach. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Paluchy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok 15-20 min.

Tak przygotowane Grissini jest świetnym dodatkiem do zup i przekąską. Proponujemy Państwu przystawkę, w której Grissini stanowi podstawę – można ją łatwo urozmaicić i nadać smaku owijając każdy paluszek rukolą i szynką (najlepiej włoską Prosciutto Crudo) do tego sos balsamiczny!

Smacznego!