Pizza włoska



Tradycyjna pizza włoska charakteryzuje się jednym: prostotom i niewielką ilością składników. To nasza inwencja sprawiła, że pizza stała się daniem obfitującym w składniki. Tym czasem tradycyjna pizza skroni od udziwnień i nietypowych składników. Polecamy przepis na tradycyjną neapolitanę wypiekaną według tradycyjnych składników!

 

Składanki:

Ciasto

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 dkg drożdży
  • 30 dag mąki
  • ¾ szklanka wody
  • Łyżka oliwy z oliwek

Dodatki

  • 13 dkg mozarelli
  • Puszka pomidorów włoskich
  • Filety anchois
  • Oregano
  • Sól
  • 3 łyżki marynowanych kaparów

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy z letnią wodą i dwoma łyżkami mąki, po czym odstawiamy na piętnaście minut. Po tym czasie łączymy roztopione drożdże z resztą mąki i wyrabiamy w misce. Na końcu wyrabiania dodajemy 150 ml wody, 2 łyżeczki soli oraz oliwę. Wyrabiamy aż do momentu aż ciasto nabierze jednolitej i gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym

pizza włoska

miejscu aż do wyrośnięcia na około dwie godziny. W tym czasie łączymy ze sobą pomidory i oliwę, oregano i sól. Całość obficie posypujemy mozarellą, wykładamy kawałki kaparów oraz filetami anchois. Tak przygotowana pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na około 250 stopni. Proces pieczenia nie powinien być dłuższy niż 15 – 20 minut. Pizza wykonywana profesjonalnie, powinna piec się w specjalnych warunkach. Tradycyjnie wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, nagrzanym do 485 stopni Celsjusza! Pizza w tym przypadku pozostaje w piecu jedynie półtorej minuty! Życzymy smacznego!