Pesto



Makarony są najbardziej charakterystyczną częścią kuchni włoskiej. Tajemnica włoskiego makaronu

tkwi nie tylko w jego składnikach, ale przede wszystkim w sposobie jego gotowania. Zbyt miękka pasta nie jest lubiana przez Włochów – dlatego idealnie przyrządzonym makaronem jest ten al dente.

Włoskie makarony spożywa się z tradycyjnymi składnikami takimi jak parmezan, pomidory i bazylia. Najbardziej popularnym dodatkiem – i chyba jednocześnie najsmaczniejszym jest włoskie, oryginalne pesto – już niewielka łyżeczka może sprawić, że nasz makaron nabierze intensywnego smaku. Dlatego też naszą przygodę z włoskimi makaronami rozpoczniemy właśnie od tej niezwykłej pasty!

Pesto Pesto narodziło się w Genui – jego najważniejszym i nieodłącznym składnikiem jest bazylia – dzięki czemu zawdzięcza swój aromat i wyjątkowy kolor. Oryginalne i tradycyjne pesto włoskie oprócz bazylii zawiera również oliwki, orzeszki piniowe, parmezan i oliwy z oliwek. Najlepsze w smaku jest świeżo przyrządzone pesto – możemy je jednak poddawać pasteryzacji.

I w Polsce możemy kupić gotowe włoskie pesto – jednak wiadomo, że to robione w domu jest dużo lepsze. Co ważne, wszystkie składniki powinniśmy ucierać w kamiennym moździerzu! Bo choć robot kuchenny jest znacznie wygodniejszy, przyrządzane w nim pesto traci znacznie na aromacie.

Składniki:

  • Świeża bazylia – ok. 3 pęczków
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki orzechów piniowych
  • Pół szklanki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Pół szklanki parmezanu

Wykonanie:

Orzeszki piniowe prażymy w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. Po wystygnięciu siekamy je na drobne kawałki. Bazylie rwiemy na drobne kawałeczki – krojenie pozbawia ją aromatu. Na drobno kroimy również ząbki czosnku. Wszystkie te składniki wsypujemy do moździerza i ucieramy na gładka masę.

Gdy masa będzie gotowa dodajemy do niej parmezan i oliwę z oliwek – również dokładnie łączymy, tak by tworzyły jedną całość. Na końcu nasze pesto doprawiamy solą i pieprzem, po czym znów ucieramy. Takie domowe pesto może być dodatkiem do makaronów jak również do świeżego pieczywa!

Może stać w lodówce przez około 3 dni.