Panna Cotta



Daniami kuchni włoskiej, które podbiły serca łasuchów na całym świecie są nie tylko „pizza i pasta” to również wyjątkowe włoskie desery! To najbardziej klasyczne i tradycyjne dania na słodko, których przepisy nie zmieniły się od wieków.

Czy lubicie desery po włosku? Pomożemy Wam wykonać je również w domu. Panna Cotta To chyba najprostszy na świecie i najpyszniejszy deser! Pochodzi on z północnych Włoch i jest propozycją z wielkim smakiem – choć niemal każdy może go z powodzeniem wykonać we własnym domu.

Składniki:

  • Śmietanka 30% 300ml
  • Mleko 2% 250 ml
  • Cukier puder
  • 3 łyżki Laska wanilii
  • Żelatyna 3 łyżeczki
  • Sok z cytryny
  • Świeże truskawki szklanka
  • Mięta do dekoracji

Wykonanie:

Do rondla wlewamy śmietankę i mleko – zostawiając 1/3 szklanki, dodajemy laskę wanilii oraz cukier puder. Całość podgrzewamy na najmniejszym płomieniu. Po upływie ok. 5 minut wyjąć ze śmietanki wanilię, przekroić wzdłuż i do mleka przełożyć jej ziarenka.

Dodać żelatynę i podgrzewać aż całkowicie się rozpuści. Tak przygotowaną masę przelewamy do filiżanek i przykrywamy folią. Tak przygotowany deser powinien zostać w lodówce przez całą noc. By wyjąć deser należy włożyć filiżanki do miski z ciepłą wodą i przełożyć na talerzyk. Później wystarczy ozdobić naszą Pana Cotte świeżymi truskawkami!

Tiramisu



Tiramisu to najbardziej rozpoznawalny i kojarzony z Włochami deser. Jego polskie tłumaczenie brzmi „poderwij mnie” – odzwierciedla więc nie tylko temperament ale i zalotność włoskiej natury. Głównym składnikiem tiramisu jest włoskie, temperamentne espresso – prawdziwa kawa bardzo wyrazista w smaku. We Włoszech jada się go jako drugie śniadanie i dodatek… do kawy oczywiście!

Składniki:

  • 125 g mascarpone
  • 200 gram podłużnych biszkoptów
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 filiżanki espresso (lub 2 szklanki dobrej kawy)
  • Ok. 70 ml amaretto Kakao

Wykonanie:

Cukier puder wraz z żółtkami ubijamy na jasną, dobrze połączoną masę. Do tak utartych jajek dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy go z całością. Do pucharków wkładamy nasączone kawą i alkoholem biszkopty. Przykrywamy je kremem po czym powtarzamy czynność: kładziemy nasączone biszkopty i masę. Całość wstawiamy do lodówki. Przed podaniem całość obficie posypujemy kakao!